Luni, 28 ianuarie 2013, a avut loc la Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”
Medgidia o activitate pentru marcarea Zilei pentru nonviolenţa în şcoală
(sărbătorită internaţional pe 31 ianuarie).
Încadrată în activităţile comune cu Poliţia Medgidia pentru prevenirea
şi combaterea violenţei în şcoală, coordonată de prof. Despa Adriana şi prof.
Chirea Elena, a avut ca invitaţi pe: domnul Comisar Tomescu Eugen,
directorul liceului, prof. Furtună Marius, directorul adjunct, prof.
Ciornei Anişoara şi cadre didactice.
În rândul adolescenţilor, violenţa verbală îmbracă diverse forme.
Explozia de informaţii la care aceştia au acces conduce de multe ori la
agresiuni verbale care se referă la aspectul exterior, rasă, etnie etc.
Atunci când aceste manifestări devin persistente, există riscul
ca violenţa verbală să se transforme în hărţuire şi să îmbrace
aspecte penale.
În zilele de astăzi, o formă tot mai răspândita de agresiune verbală este cea care se manifestă prin intermediul tehnologiei, numită "cyberbullying". Asta presupune sms-urile, apelurile, mailurile, postările, conversaţiile pe chat şi forumuri în care cineva este jignit, umilit sau acuzat pe nedrept în mod repetat. Tot aici intră şi răspândirea de zvonuri sau acuzaţii nefondate despre o anumită persoană.
Violenţa pe Internet se poate produce 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămâna, zi şi noapte. Gradul de periculozitate al acestei forme de agresivitate este sporit şi de faptul că agresorul poate rămâne anonim, iar gestul său se distribuie în mediul online cu o viteză foarte mare. Mai mult, ştergerea definitivă a unor afirmaţii nepotrivite, mesaje jignitoare sau fotografii trucate este extrem de dificilă, odată ce ele au fost postate pe Internet.
Cum poate fi prevenită violenţa în mediul virtual?
Copiii folosesc Internetul de la vârste din ce în ce mai mici, iar părinţii trebuie să supravegheze site-urile pe care intră aceştia. Copiii trebuie să aibă reguli clare şi interdicţii la fel de explicite în mediul online.
Aceste reguli sunt impuse şi de către moderatorii blogurilor şi forumurilor.
Totodată, părinţii trebuie să obişnuiască să discute cu copiii lor şi să afle ce au mai "descoperit" pe Internet şi pe unde au mai "umblat". Un adult identifică mai uşor anumite primejdii.
Unii părinţi cred că este suficient instalarea unor programe de control. Nu este adevărat, mai ales la vârste mai mari. Cea mai bună soluţie este ca fiul/fiica dumneavoastră să fie determinat să vă spună singur dacă cineva se manifestă agresiv pe Internet sau pe telefonul mobil.
De asemenea, extrem de important este ca un copil să înţeleagă că exista limite în ceea ce scrie sau postează pe Internet, împărtăşind astfel cu toata planeta. Odată dezvăluite, anumite informaţii personale pot ajunge la urechile unor răuvoitori şi acest lucru nu mai poate fi oprit. E bine sau nu ca poza ta în costum de baie să ajungă în mâinile unui străin? Dar ora la care ieşi de la liceu? Gândeşte-te cum ar putea cineva care nu îţi e prieten să se folosească de aceste informaţii!
În cazuri extreme, se poate apela la provider-ul de Internet pentru a stopa violenţa, dar pentru asta este foarte important ca victima să spună ce i se întâmplă. În cazul în care agresorul este cunoscut (un coleg de liceu sau o altă cunoştinţă), părinţii trebuie să intervină şi să discute fie cu directorul, fie cu ceilalţi părinţi.
Cyberbullying-ul se referă la agresiuni repetate, de aceea este foarte important ca aceste acţiuni să fie notate, cu data, ora, IP, screenshoot şi tot ce este necesar pentru a dovedi existenta lor.
Pe de altă parte, adolescenţii trebuie să ştie că exista legi care pedepsesc asemenea infracţiuni, de la ameninţarea cu violenţa fizică şi până la hartuirea sexuală. Acest lucru este important şi pentru agresor, care poate lua totul în derâdere, cât şi pentru victimă, care trebuie să ştie că se poate apăra.
Sursa http://cuvinteledor.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile nu sunt moderate si oricine poate posta. Va rugam pe cat posibil sa va semnati mesajele. Pentru aceasta folositi optiunea Nume/url, unde puteti completa doar sectiunea nume.Comentariile neadecvate vor fi sterse.