TEXT

Vă invităm să participaţi, în data de 02.12.2019, la Adunarea generală a Asociaţiei COMITETUL DE PĂRINŢI LTNB Medgidia (detalii în convocatorul de mai jos)

De prin presă adunate...



Medgidia va avea site-ul oficial făcut de elevi



În perioada ianuarie – aprilie, se derulează în cadrul Bibliotecii Municipale Medgidia Filiala Nord, proiectul „MedgidiaCity.ro”, proiect finanţat de Fundaţia IREX prin Concursul „Idei de 4000+lei”. Pe durata celor patru luni de implementare a proiectului, se va organiza la bibliotecă un Curs de HTML şi CSS pentru elevii de liceu, în perioada 26 ianuarie-6 februarie. Finalitatea practică a acestui curs va consta în crearea, de către participanţi, a unui site intitulat www.medgidiacitiy.ro. De asemenea, absolvenţii cursului vor aduna materialele necesare populării site-ului, vor realiza fotografii şi filme ale diverselor obiective şi evenimente socio-culturale reprezentative din comunitate. Cei care doresc să se înscrie o pot face la sediul bibliotecii din Bulevardul 

Articol preluat din CUGET LIBER





Sergiu Paşca, cercetător în America, lucrează la descoperirea unui tratament pentru vindecarea bolnavilor de autism: E cel mai bun student român din lume.


Că suntem reprezentaţi cu brio în marile centre universitare din lume, asta deja se ştie. Dar, în ultimii ani, românii au ajuns să inoveze în domenii importante, precum medicina. Este şi cazul lui Sergiu Paşca (30 de ani), care a fost ales marţi, în cadrul unui eveniment organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate, drept cel mai bun student român de peste hotare.
Citeste mai departe in Libertatea

Finlanda, numărul unu în educaţie în Europa

Copiii finlandezi de azi vor fi într-o zi profesioniştii cei mai bine pregătiţi din lume. Nu o spun astrele, ci date obiective: din anul 2000, când OECD a început să elaboreze raportul PISA - Programul pentru evaluarea internaţională a elevilor - Finlanda a ocupat primele locuri ale podiumului în Europa, datorită nivelului excelent al educaţiei sale. Doar 8% dintre elevii finlandezi nu termină studiile obligatorii, faţă de 30% din elevii spanioli care nu iau bacalaureatul, notează ziarul ABC. Pentru a găsi cheia succesului finlandez Javier Melgarejo, psiholog şi fost director la colegiul Claret din Barcelona a studiat acest sistem de învăţământ finlandez timp de zece ani.


Prima lui surpriză a fost să afle că până la vârsta de 4-5 ani, mai puţin de jumătate din copiii finlandezi merg la grădiniţă şi nu încep şcoala până la 7 ani. Totuşi după doi ani punctajul lor este mai mare decât al celorlaţi copii din ţările studiate de OECD. În primii şase ani de şcoală primară la majoritatea materiilor elevii au singur învăţător, care are grijă ca nimeni să nu fie exclus. Este un mod de a le întări stabilitatea emoţională şi siguranţa de sine. În primii cinci ani nu există note, doar calificative. Nu se caută impulsionarea competenţei şi nici comparaţiile între elevi.

Învăţământul gratuit de la vârsta preşcolară şi până la universitate include săli de clasă, bufet, cărţi, manuale şi alte materiale şcolare, care sunt plătite doar în caz de pierdere. Programul începe la orele 8,30-9 dimineaţa până la 15.00 după-amiaza, cu o pauză de masă între orele 12-12,30. În total sunt 608 de ore de curs la şcoala primară, faţă de 875 de ore în Spania, cu teme pentru acasă care nu sunt excesive. Cum pot obţine rezultate atât de bune? 'Succesul finlandez se datorează îmbinării a trei elemente: familia, şcoala şi resursele socio-culturale (biblioteci, activităţi de recreere, film...), asigură Melgarejo. Cele trei elemente sunt strâns legate şi funcţionează în mod coordonat.

'În Finlanda 80% din familii merg la bibliotecă la sfârşitul săptămânii', spune psihologul catalan, potrivit căruia stimularea lecturii acasă este fundamentală. Sistemul social finlandez contribuie prin numeroase ajutoare oficiale acordate familiilor care îşi pot coordona programul de muncă cu creşterea copiiilor. În Finlanda există o moştenire culturală luterană a responsabilităţii bazate pe disciplină şi efort, stimulată şi de mediul climatic care îi obligă să rămână în casă în perioada rece. Este totuşi un punct comun cu alte ţări vecine, precum Suedia sau Danemarca, mai avansate economic, dar care figurează câteva locuri mai spate în clasamentul PISA. 'Nu variabilele socio-economice sunt cele determinante', adaugă Melgarejo.

Deosebirea stă în calificarea profesorilor, mai ales la cursurile primare. 'Finlandezii consideră că tezaurul unei naţiuni sunt copiii iar pentru educaţia lor recurg la cel mai buni profesionişti din ţară', spune psihologul catalan. Cei mai buni docenţi predau la cursurile primare unde se deprind elementele fundamentale care vor sta la baza educaţiei viitoare. Se consideră că la vârsta de 7 ani copilul este într-o fază manevrabilă, când se realizează conexiunile mentale fundamentale care îi vor structura întreaga viaţă. Este esenţială selecţionarea celor care îl vor călăuzi în acest proces. Pentru a fi învăţător este nevoie de o medie bună la bacalaureat şi de o mare doză de sensibilitate socială / participare activă, voluntariat etc/.

Fiecare universitate îşi selectează candidaţii printr-un interviu pentru a estima capacitatea de comunicare şi de empatie. Se cere rezumatul unei lecturi dintr-o carte, explicarea unei teme în faţa clasei, o demonstraţie de aptitudini artistice, o probă de matematică şi alte aptitudini tehnologice. 'Este cel mai greu examen din ţară', asigură Melgarejo. Procesul de selecţie pretinde candidatului diplome şi perioade practice. Nu întâmplător profesorii sunt bine apreciaţi social în Finlanda. 'Este o onoare să fii învăţător la şcoala primară', spune el. Finlanda alocă între 11 şi 12% din bugetul statului şi primăriilor pentru a finanţa modelul său. Este o politică inteligentă care dă roade, fără presiunile din Coreea sau Japonia, alte ţări situate pe primele locuri în PISA.
Articol preluat de pe AGERPRES.RO

Elevii liceului Nicolae Balcescu din Medgidia au sarbatorit zilele unităţii de învăţământ (VIDEO)

Cum au fost serbate Zilele Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia



 Elevii de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia au serbat Zilele Școlii. Asociația de Părinți a participat la organizarea tuturor manifestărilor, inclusiv a marțului și a show-ului din 7 decembrie. Marșul elevilor, profesorilor, părinților, a oferit fiecărei clase oportunitatea de a-și exprima originalitatea, individualitatea în cadrul școlii iar pentru liceu în comunitatea locală. Spectacolul Show LTNB, inițiat și coordonat de directorul liceului, prof. Marius Furtună, directorul adjunct, prof. Anișoara Ciornei, prof. Genghiz Cutlacai, organizat împreună cu elevi ai claselor a XI-a și a X-a, a avut loc la Sala Sporturilor din Medgidia și a acoperit o varietate de elemente, de la muzică, scenete, dansuri de societate, street dance, break dance, dansuri populare românești. Pentru peste 300 de elevi din oraș s-a organizat Concurs de matematică sub coordonarea prof. Liliana Chirea și organizat de Catedra de matematică. Zilele LTNB Medgidia 2012 au fost un real succes și au conferit vizibilitate liceului în comunitate prin implicare, creativitate, originalitate.

10.12.2012

Stire preluata de pe REALITATEA.NET



Cum ştiu elevii din Medgidia să-şi cinstească Liceul „Bălcescu”


Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia a îmbrăcat, recent, straie de sărbătoare cu ocazia manifestărilor închinate Zilelelor Liceului. Suita de evenimente a cuprins și un marș al elevilor, profesorilor, părinţilor, care a oferit astfel fiecărei clase oportunitatea de a-şi exprima originalitatea, individualitatea în cadrul şcolii. 
Spectacolul „Show LTNB”, iniţiat şi coordonat de directorul liceului, prof. Marius Furtună, directorul adjunct, prof. Anişoara Ciornei, prof. Genghiz Cutlacai, organizat împreună cu elevi ai claselor a XI-a A, a X-a A şi E, găzduit de Sala Sporturilor din Medgidia a oferit posibilitatea fiecărei clase să participe cu un program propriu, care a acoperit o varietate de elemente, de la muzică, scenete, dansuri de societate, street dance, break dance, dansuri populare româneşti şi nu numai şi chiar lansarea trupei de majorete a LTNB. Clasa câştigătoare - a XII-a D, coordonată de prof. Maria Iancu, a fost premiată pentru dansurile impecabile şi melodia interpretate. Trupa va activa în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia şi este un proiect ambiţios al iniţiatoarei, prof. Mariana-Carmen Copilu şi al Asociaţiei Sportive „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, reprezentată de profesoarele de educaţie fizică Maria Iancu şi Aurelia Dincă. 
Cel mai emoţionant eveniment l-a constituit dezvelirea plăcii de marmură cu numele tuturor şefilor de promoţii ai liceului, de la înfiinţarea lui până în prezent, dar şi întâlnirea personalului liceului - profesori, personal nedidactic, didactic auxiliar, administrativ de astăzi şi din ultimii 35 de ani. 
Pentru site-ul liceului, cu această ocazie, prof. Iuliana Vasile şi Carmen Ţanu au organizat un concurs de fotografie. Elevii, profesorii, invitaţii au votat fotografia care să fie postată pe front-page-ul www.nicolaebalcescu.ro. Lucrarea câştigătoare a fost cea realizată de Bianca Vasile, de la clasa a IX-a A, şi constituie un colaj cu elevi ai liceului. 
De asemenea, pentru peste 300 de elevi din oraş, s-a organizat un concurs de matematică, sub coordonarea prof. Liliana Chirea, şi organizat de catedra de matematică.

Ştire online publicată Miercuri, 12 Decembrie 2012. Autor: Cuget Liber Online.


Articol publicat in CUGET LIBER


O eleva a Liceului Nicolae Balcescu din Medgidia, locul al III-lea la Campionatul Mondial de Karate



Omer Leida, eleva in Clasa a XII-a B la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” Medgidia a participat la Campionatul Mondial de Karate Shotokan, unde a obtinut locul al III-lea la grupa de tineret (18-21 ani) fete, categoria 60 kg. Timp de 2 zile, Italia a fost gazda pentru a XX-a editie a Campionatului Mondial de Karate Shotokan. In zilele de 13-14 octombrie 2012, lMilano a strans peste 1200 concurenti din 34 tari care au concurat la probele de kata si kumite individual si pe echipe. Leida Omer este o adevarata colectionara de medalii nationale si internationale in ultimii ani la aceasta disciplina

Nicoleta BACIU


Sursa : ZIUA DE CONSTANTA



Elevii de la Liceul Nicolae Balcescu, cuceriti de spatiul cosmic


Miercuri, 10 Octombrie 2012 | 



Elevii claselor a IX - XII de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" din Medgidia, îndrumaţi de profesorul de istorie Nataşa Peteu, prof. geografie Carmen Fella Ţanu şi prof. de engleză Dana Andronache au desfăşurat activitatea „Cercetarea spaţiului cosmic în promovarea păcii şi securităţii mondiale" în cadrul programului educaţional al Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, care se desfăşoară anul acesta sub genericul „Spaţiul cosmic în serviciul securităţii omenirii". Partenerul activităţii desfăşurate e fost Agenţia Spaţială Română. Ioana Apostol a selectat informaţii despre spaţiul cosmic, Alina Dimcea a desenat obiecte inspirate din explorarea spaţiului, Bianca Ştefănescu a pictat portrete ale astronauţilor, iar Monalisa Băncilă a selectat poezii tematice. Silvia Nicola a impresionat prin originalitatea poeziilor „Discurs pentru Cosmos", „Astru blând", „Cobori, Luceafăr!", „Sistemul Solar", „Vis de cosmonaut". Au mai scris poezii: Marcela Mirea, Sebastian Ciorobea, Alexandra Titianu, Maria Itu. Agenţia Spaţialǎ Românǎ, coordonatorul naţional al activităţilor din domeniul spaţial, a invitat şi în acest an iubitorii spaţiului sǎ contribuie la desfăşurarea Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic, o sărbătoare internaţionalǎ a ştiinţei şi tehnologiei.

Nicoleta BACIU

Sursa: ZIUACONSTANTA.RO



Proiectul cultural-educativ Medgidia-Gemlik-Turcia, la bilanţ

joi, 25 octombrie 2012
Publicat de Ancuța Ciobanu
   

În perioada 20-23.10.2012, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia a fost gazda  delegaţiei formate din 6 cadre didactice şi 18 elevi de la Gemlik Celal Bayar Anadolul Lisesi, liceu pe filiera teoretică din Gemlik, Bursa, Turcia.
Vizita delegaţiei turce face parte din proiectul cultural „Tradiţii şi obiceiuri la comunităţile turco-tătare”, în care parteneri sunt Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia şi liceul sus-amintit din Turcia. Proiectul a început în aprilie 2012, odată cu vizita delegaţiei române, formată din 5 cadre didactice şi 14 elevi ai liceului nostru, la Gemlik.
Programul vizitei a constat în principal în întâlniri oficiale cu reprezentanţi ai Uniunii Turco-Tătare din Medgidia, ai celor din oraş, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, precum şi reprezentanţi ai părinţilor elevilor din liceu.
Elevii şi profesorii din Turcia au manifestat interes faţă de sistemul educaţional al ţării noastre, au vizitat liceul, au participat la unele ore, s-au interesat dacă istoria, geografia, literatura şi cultura turcă sunt studiate în anii de liceu. Deasemeni, profesorii au dorit să înţeleagă cum sunt evaluaţi elevii, cum se completează anumite documente şcolare, pentru o mai bună cunoaştere a sistemului nostru educaţional.
Întâlnirea de lucru s-a finalizat cu o întâlnire a delegaţiei turce cu întregul colectiv al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” iar schimbul cultural a avut şi de o parte mult-apreciată şi anume degustarea specialităţilor culinare ale ţării dar şi ale regiunii istorice Dobrogea. Proiectul va continua în speranţa unei colaborări şi cunoaşteri interculturale benefice pentru şcolile şi comunităţile noastre.
Articol preluat din MESAGER DE CONSTANTA


Alegeri la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” Medgidia

vineri, 19 octombrie 2012
Publicat de Ancuța Ciobanu
   

În săptămâna 8-12 octombrie 2012 a avut loc campania electorală în vederea ocupării funcţiei de Preşedinte al elevilor din Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” Medgidia pentru anul şcolar 2012-2013.
S-au înscris elevii: Moşescu Costin-11 A, Vasile Bianca-9 A, Lazăr Florentina- 11 A şi Petrescu Bogdan-10 A.
Afişele electorale, mesajele de îndemn la vot, postările pe site-urile de socializare au fost neaşteptat de numeroase şi au stârnit curiozitatea elevilor şi a profesorilor din liceul nostru.
În data de 17 octombrie 2012 a fost marea zi a alegerilor propriu-zise. Învingător a fost Costin Moşescu, el întrunind cele mai multe voturi pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al elevilor LTNB. Ceilalţi trei candidaţi vor fi  vicepreşedinţi în  Consiliului elevilor.
Pentru buna desfăşurare a acestei acţiuni, elevii au fost coordonaţi de prof. Andreea Mirică precum şi de directorul liceului, prof. Marius Furtună.
Cei patru elevi îşi propun şi speră să reuşească o mai bună şi eficientă implicare în viaţa şcolii alături de cei pe care îi reprezintă.

Articol preluat din MESAGER DE CONSTANTA


2 comentarii:

Comentariile nu sunt moderate si oricine poate posta. Va rugam pe cat posibil sa va semnati mesajele. Pentru aceasta folositi optiunea Nume/url, unde puteti completa doar sectiunea nume.Comentariile neadecvate vor fi sterse.