TEXT

Vă invităm să participaţi, în data de 02.12.2019, la Adunarea generală a Asociaţiei COMITETUL DE PĂRINŢI LTNB Medgidia (detalii în convocatorul de mai jos)

joi, 11 iulie 2013

Pentru liceenii care-au dat BAC-ul şi cred că li s-a întâmplat ceva extraordinar


Vă spun de la început, să ştiţi de ce mă detestaţi:  mi se pare absolut normal să iei BAC-ul. Nu e o realizare, nu e un record: e doar dovada că ai trecut prin liceu şi te-ai ales cu ceva cultură generală. Minimă. Dincolo de două strofe dintr-o manea. E, în schimb, ruşinos să-l pici!
Nu eşti un erou al luptei cu sistemul dacă ai copiat. Eşti doar un om care trişează sperând că şi viaţa va juca la cacealma. Te asigur că nu: viaţa nu-ţi va da niciodată înapoi cărţile pe care trebuia să le citeşti în liceu. Vei trăi bine, poate, cu ceva noroc becalian, dar vei trai sărac spiritual şi vei sărăci şi atmosfera din jurul tău. Ca un scaiete în jurul căruia nu mai creşte iarba.


În schimb, merită să te mândreşti c-ai intrat la facultate. Şi anume la una de stat, şi mai precis la una de stat fără taxă. În rest, ceea ce numim acum învăţământ superior privat sau de stat cu bani e doar un business care transformă loazele în absolvenţi şi România într-o tară în care nu mai poţi avea nici o încredere în nici un CV. Ca angajator vorbesc.
Dincolo de toate, dragi tineri, nu ajungeţi nicăieri dacă vă închipuiţi că şcoala e inutilă şi vă uitaţi la de-alte Mutu sau Columbeanu în căutarea unor modele. Nu vă foloseşte la nimic să strigaţi la noi “Da, dar ăştia n-au învăţat nimic şi uite ce bine o duc!” Pentru că nu veţi ajunge ca ei doar strigând. Şi pentru că nu lipsa de cultură şi instrucţie e MOTIVUL pentru care au ajuns acolo! Ci norocul, care nu s-a dovedit ştiinţific că te ocoleşte dac-ai deschis o carte!
Şi, de fapt, de ce i-aţi lua de exemplu? Oamenii ăştia care par că au totul sunt de fapt nişte cutii goale, nişte sertare în care natura a aşezat fişicuri cu bani. Vreţi să vă bucuraţi de Ferarri sau de Călinescu? De Ibiza sau de Balcic-ul Cellei Serghi? De Ferragamo de pe voi sau de Nichita Stănescu din minte? Vreţi să staţi toata viaţa la plajă fără să ştiţi ce-au scris, ce-au trăit, ce-au simţit alţii? Sau preferaţi să vă limitaţi la ce puteţi trai şi simţi voi înşivă?
Oricum, mi se pare tristă revolta asta împotriva sistemului, când sistemul nu face altceva decât să vă dea o alegere: faceţi un lucru bun pentru voi învăţând bine. Sau faceţi un lucru uşor pentru voi, strigând pe facebook că aşa nu se mai poate, ce ţară de rahat avem.
Bun. Uşor. Bun. Uşor. Ţineţi minte cuvintele astea, vă veţi mai întâlni cu ele în viaţă.
Şi de fiecare dată vor fi la o intersecţie. A două drumuri diferite. Şi fără nici un fel de GPS. Sau Google maps. Deci, înainte să fugiţi în club fericiţi c-a mai trecut un hop, opriţi-vă o secundă să meditaţi:
Bun?
Sau uşor?

Lucian MÂNDRUŢĂ
http://lucianmindruta.com/2013/07/08/pentru-liceenii-care-au-dat-bac-ul-si-cred-ca-li-s-a-intramplat-ceva-extraordinar/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile nu sunt moderate si oricine poate posta. Va rugam pe cat posibil sa va semnati mesajele. Pentru aceasta folositi optiunea Nume/url, unde puteti completa doar sectiunea nume.Comentariile neadecvate vor fi sterse.