TEXT

Miercuri, 12 decembrie 2018, ora 17.30, Adunare Generală a Asociaţiei LTNB Medgidia, la sediul liceului. Obligatoriu prezenţa a cel puţin un reprezentant pe clasă.

duminică, 3 martie 2013

Mărțișorul


O tradiţie străveche la români, este MĂRŢIŞORUL.
În fiecare an de 1 martie, datina era ca părinţii să le lege copiilor o monedă la gât sau la mână, ca să aibă noroc tot anul, să fie sănătoşi, curaţi şi frumoşi. De obicei ei puneau mărţişoarele dis-de-dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui. Cu apa din zăpada de 1 Martie se spălau fetele tot anul ca să fie frumoase şi drăgăstoase, la fiecare pom roditor se punea un fir roşu ca să aibă rod bogat...
La luna plină se scotea bănuţul de la gât şi se cumpăra cu el caş dulce şi vin roşu pentru ca fetele să aibă pielea de culoarea caşului şi să fie rumene ca vinul.
Se mai spune şi că aşa cum este de 1 martie, aşa va fi şi primăvara.
Bunica mea spunea că primul mărţişor pe care îl primeşti trebuie să-l porţi la mână sau în piept până în 9 martie, ca să ai noroc şi să fii sănătoasă.

Pe vremea bunicii mele (din ce ne-a povestit ea) mărţişorul era un simplu şnur de lână alb cu roşu pe care îl purtau copii mici şi tinerele fete ca să fie sănătoşi tot anul.
Peste timp însă, obiceiul s-a pierdut, sau, a fost modificat, astfel încât astăzi în preajma mărţişorului, vedem peste tot, pe stradă, în magazine, tot felul de modele de mărţişoare, de la inimioare pentru îndrăgostiţi şi tot felul de maimuţoaie din pluş, până la bijuterii, preţioase sau nu, flori nemuritoare, vechile tipuri de mărţişoare trifoi cu patru foi, coşar şi alte simboluri aducătoare de noroc etc., etc.
Chiar şi un bucheţel de ghiocei, cu şnuruleţ sau fără, este acum oferit în dar de 1 martie fetelor, doamnelor şi domnişoarelor.
Unii comercianţi ar face orice şi ar inventa orice vandabil pe post de mărţişor, indiferent de calitatea produsului.
Întrebarea este acum cine mai pune preţ pe ceea ce cumpără? A ajuns mărţişorul numai un fel de obligaţie pentru unii? Azi este 1 Martie aşa că trebuie să îi cumpăr un buchet de flori soţiei şi un mărţişor.
Când eram mic, ţin minte ca în fiecare an primeam o mulţime de mărţişoare şi foarte multe, atâtea câte încăpeau, le puneam cu mândrie în piept şi simţeam parcă sosirea primăverii (în Moldova şi băieţii primesc mărţişoare). Între timp, nu ştiu cum sau de ce, poate şi sub influenţa a ceea ce vezi în jur de 1 martie, pentru mine mărţişorul a devenit ceva comun, peste care aş putea să trec fără să simt ca exista.
Oare de ce?
Voi cum percepeţi acum ziua de mărţişor şi cum o percepeaţi când eraţi copii?
Ce simbolizează pentru voi mărţişorul?
Aţi respectat vreodată datina?
CONSTANTIN Viorel


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile nu sunt moderate si oricine poate posta. Va rugam pe cat posibil sa va semnati mesajele. Pentru aceasta folositi optiunea Nume/url, unde puteti completa doar sectiunea nume.Comentariile neadecvate vor fi sterse.