TEXT

Vă invităm să participaţi, în data de 02.12.2019, la Adunarea generală a Asociaţiei COMITETUL DE PĂRINŢI LTNB Medgidia (detalii în convocatorul de mai jos)

miercuri, 20 februarie 2013

Despre uniformele şcolare


Discuția despre uniformele în școli apare în fiecare an și este o temă de gândire atât pentru conducerea școlii, cât și pentru elevi și părinți. Probabil că, la un moment dat, te-ai gândit și tu la argumente pro și contra acestei decizii de a introduce uniforme în școală

În legătură cu acest subiect, am şi eu câteva cuvinte de spus:

1. Prin haine, cei mai înstăriți încearcă să facă notă discordantă față de „amărășteni” - lucru care generează animozități și antipatii între colegi;
2. Datorită acestei „libertăţi” se creează o „concurenţă” deloc benefică între copii, „concurenţă” ce n-are nimic în comun cu şcoala sau educaţia.

În principiu eu sunt de părere că nu exista nici un beneficiu de pe urma acestei „libere” opţiuni asupra vestimentaţiei la şcoală... ba din contră, se acutizează problematica diferenţei de clasă…
Mie mi se pare că tinerii au ajuns să se judece între ei după felul în care se îmbracă, opţiunea muzicală etc. ... Lucruri NE-esenţiale din punctul meu de vedere…



Concret: nu te îmbraci pe gustul meu, nu asculţi o muzică cu care eu sunt „de acord” - nu vreau să te cunosc, nu ai loc în cercul meu… Acum, sincer să fiu, calităţile unui om nu se „rezumă” la atât... Poate unii oameni au un „handicap” în a-şi alege hainele potrivite sau poate că sunt unii oameni pe care chiar nu-i interesează acest subiect... Această „imagine” îi împiedică să aibă o relaţie normală cu ceilalţi...
Mă rog... Pe lângă haine sunt şi alte „atribute” ce sunt judecate la ceilalţi fără ca ele să aibă vreo relevanţă în construirea profilului uman, însă parcă hainele au o pondere ceva mai ridicată...
De câte ori nu aţi surprins la cineva o remarcă de genul: „Uite bă cum se-mbrăca aia... ca o ...(biip)” sau „Uite-l şi pe ... (biip) ăla...” sau poate „Ce ţăran, uite cum s-a îmbrăcat, cu maiou’ ăla de-n piaţă”.
Sună familiar „Ce treabă să am io cu idiotu’ ăla, nu vezi ce pantaloni cu turu’ până la pământ are pă el”, sau poate „Moa’ mă duc să-i sparg faţa lu’ roackeru’. Uite cum umblă cu gioarsa aia de tricou nespălat”.
Sau o remarcă de genul „Frate ce să vorbesc eu cu punkistu' ăla idiot cu jde mii de lanţuri şi pierceuri...” sau „Cum să mă uit la vaca aia, nu vezi ce ţoale de babă are pe ea, mă vede dreacu cineva vorbind cu ea şi-mi ies vorbe în liceu...”

Iată cum „colectivul” clasei se împarte instantaneu în rockeri, hopperi, punkisti, ţărani, răsuflate etc., cum să se mai împrietenească ăştia între ei când din start sunt atâtea lucruri care îi despart... O uniformizare în vestimentaţie la liceu ar da, poate, posibilitatea stabilirii unor legături mai apropiate între colegi care altfel s-ar respinge din prima, pentru că după ce cunoşti un om îndeaproape şi descoperi la el unele calităţi, poţi să treci cu vederea unele incompatibilităţi...
Ar mai fi de spus... însă nici eu n-am chef să scriu mai multe şi probabil ca nici voi n-aveţi chef să citiţi şi alte argumente...
Fără remarci de genu' „comunistule” că nu se pune problema... Nu-mi surâde ideea de „uniformizare” în general. E vorba punctual de problema uniformei şcolare...

Cred că şi eu sunt judecat în fiecare zi când mă duc la serviciu după cum mă îmbrac, dar simt că sunt unii oameni care mă plac tocmai pentru că mă îmbrac aşa, sunt alţii care mă displac şi sunt cei care contează cu adevărat şi anume acei oameni cărora nu le pasă cum mă îmbrac!
Nu crezi că mai sănătos ar fi să-i educăm pe copiii noştri că oamenii sunt egali indiferent de hainele pe care le îmbrăcăm, decât să le spunem că numai o uniformă ar putea să-i facă egali?

Iată câteva argumente pentru ambele părţi (toate argumentele sunt rezultate din studii realizate în şcoli din SUA):

PRO

Profesionalism 
Promovează disciplina
Reduce violenta
Preţul scăzut
Promovează identitatea şcolii

CONTRA

 Suprima Individualitatea
 Cauzează probleme de disciplină
 O mică legătură cu şcoală sau niciuna


Voi ce părere aveţi?


 Viorel CONSTANTIN

9 comentarii:

  1. Eu sunt pentru initiativa liceului nostru, care a gasit o solutie ,,eleganta", benefica atat pentru scoala cat si pentru copii. Adevarul ca nimic nu se compara cu sentimentul de mandrie de face parte dintr-o comunitate de ,,top". Uniforma intareste aceasta legatura. Daca nu porti uniforma si vii la scoala cu toalele cele mai ,,tari", in oras cu ce te mai duci?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai intai sa se stie ca sunt de acord cu uniforma 100%! Salut mesajul tau, Viorel!

    Aceasta initiativa, vis-a-vis de purtarea obligatorie a uniformei scolare, a impartit lumea in doua: pe de o parte sunt cei care vad acest lucru ca pe o intoarcere la ,,comunism", pe de alta parte se afla cei care considera ca elevii de astazi ii sfideaza pe profesori prin tinuta si comportament. Astfel, uniforma, care poate fi si un element de identificare, i-ar ajuta sa inteleaga ce inseamna cateva cuvinte ca: respect, regula, disciplina, spirit de echipa, echipa scolii si i-ar obliga sa aiba o atitudine corespunzatoare, o anumita conduita.

    Eu personal inclin sa cred ca uniforma ar elimina parte din abaterile disciplinare si vestimentare ale unor elevi. Este o mica masura ce vine in ajutorul elvului si nu invers.

    De asemenea, uniforma ca element distinctiv, poate reprezenta si un sistem de securitate, in sensul ca acele persoane straine care doresc sa intre in scoala pot fi mai usor identificate.

    Oricum, niciodata lumea intreaga nu va fi pe aceeasi lungime de unda! Decizia finala apartine atat elevilor, profesorilor, cat si parintilor! Prin urmare, elevilor nu le ramane decat sa se supuna regulilor stabilite de intreaga comunitate, pentru ca oriunde ai trai pe acest pamant trebuie sa te supui unor reguli, societatea functioneaza dupa niste reguli, altfel ar domni haosul.

    Uniforma nu inseamna ,,intoarcerea la trecut", nu inseamna ingradirea libertatii copiilor, nu inseamna ca suntem stat militarizat, ci este un alt mic ajutor acordat lor, copiilor, pentru a sti care le este drumul, directia, pentru a indeparta acea nebunie a tinutelor indecente care aduc un afront nu doar profesorilor, ci si societatii in general.

    Unde mai pui, ca e chiar placut sa vezi dimineata cum toti copiii poarta uniforma si insemnele unei scoli!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucrurile nu sunt chiar asa simple si copiii nu sunt ceea ce par. In cultura lor ei se raporteaza la alte valori. Una dintre valorile de baza, promovata asiduu de cinematografia americana, este popularitatea. Nu poti fi popular daca nu esti ,,cool" si nu poti fi cool daca nu esti imbracat dupa ultima moda. Paradoxul este ca ei nu vor sa fie vazuti imbracati bine pe strada ci mai degraba in mediul unde isi petrec tot timpul, la scoala. Deci daca vreti ca elevii sa adopte uniformele ,reduceti programa scolara :)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu vad legatura dintre purtatul uniformei si reducerea programei scolare? si hai sa fim seriosi , ce mare uniforma sunt nevoiti sau "obligati" sa poarte copiii nostrii ? o camasa alba si o cravata ? inseamna ca nu aveti clara notiunea de "UNIFORMA " .imi permit in doua randuri sa va explic :pantofi,ciorapi,pantaloni, camasa, cravata ,vesta,sacou toate de acelasi fel cu insemnele lieului pe ele la loc vizibil. ceea ce trebuie sa poarte acum reprezinta minimul necesar de a respecta institutia unde invata si pe ei insasi .nu cred ca obiectivul liceului este de a deveni un elev " cool" fapt care in america de care aduceti aminte a dus la atata violenta in scoli .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai foarte mare dreptate, Anonim. Sa ne aducem aminte de uniformele de acum vreo 20 de ani. Odata intrat in liceu, nu ne mai cunosteam, toti eram la fel.
      Dar sa luam cazul liceelor de prestigiu din America, Anglia sau alte licee de acelasi calibru din Elvetia, Austria etc. Au uniforme "integrale" cu toate piesele vestimentatiei. Ei nu se mai simt incorsetati, limitati in libertatile personale. Eu cred ca sunt mandri cand poarta acea uniforma.
      Haideti sa privim altfel lucrurile: in orice institutie cu peste 100 de angajati au o uniforma sau au un insemn specific al institutiei. Oare de ce?

      Ștergere
  5. Referitor la cele scrise mai sus…

    In primul rand, uniforma nu are nicio legatura cu programa scolara!!!

    In al doilea rand, nu noi parintii reducem programa scolara!

    Pe de alta parte, popularitatea dobandita prin a te imbraca ,,cool" nu este o valoare de baza la care sa ne dorim ca ai nostri copii sa se raporteze!

    Cat despre modelul scolii americane, mai bine lipsa! Priviti la ce violente a dus acea libertate acordata copiilor americani, libertate cu care ei n-au stiut ce sa faca.

    Nici copiii nostri nu stiu sa foloseasca libertatea castigata dupa revolutie in folosul lor. De aceea trebuie ca noi, parintii, sa fim in continuare alaturi de ei, chiar si acum la liceu, asa cum am fost ani la rand in scoala primara si gimnaziala.

    Trecerea de la scoala generala la liceu este unul din acele momente in care copilul nostru are in continuare nevoie de ajutor. Observam cum se indeparteaza de noi, cum cauta mai multa independenta. Foarte bine, dar hai sa nu-i abandonam inca, ci sa le fim alaturi fara a le ingradi libertatea.

    Trecerea de la gimnaziu la liceu are un puternic impact asupra adolescentilor. Acum se adancesc si mai mult diferentele intre copii, iar acestea sunt radicale. Aparent copiii ne resping, dar noi trebuie sa intelegem ca nu este dorita neimplicarea noastra ci schimbarea modalitatii de implicare. Iar implicarea poate lua diverse forme.

    Trebuie sa ne folosim de acele ,,marunte" momente din viata lor, pentru a ne forma o idee despre cum evolueaza ei, despre gandirea lor. Haideti sa ii ajutam sa inteleaga de ce invata, sa-i invatam ca in viata nu conteaza cantitatea mai mult decat calitatea, sa-i invatam sa nu se risipeasca, ci sa se descopere, acordandu-le in acelasi timp permisiunea de a-si trai adolescenta, poate cei mai fumosi ani din viata!

    Si ca incheiere, felicitari celor care au avut curajul sa-si spuna punctul de vedere, chiar daca acesta a fost diferit! Felicitari pentru faptul ca si-au facut timp sa citeasca aceste randuri dovedind astfel ca le pasa de copiii lor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sis, aia cu programa era era o gluma. Dar ma rog, cand lumea e tensionata nu stii ce iese. In rest mai asteptam si alte dezbateri

    RăspundețiȘtergere
  7. d na sau d le M .N .cred ca pe acest site care este facut de catre aceei cativa parinti care se implica pt. binele copiilor nostrii vb la modul cel m ai serios . nu cred ca se cade sa glumiti cu asa ceva.va rog sa va ganditi de 2 ori cand scrieti aici .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim, sa stii ca orice dialog este constructiv. Pentru noi, cei din Asociatie, cum spunem de fiecare data, dorim sa "luam pulsul" parintilor, elevilor si nu in ultimul rand profesorilor. Nu ne intereseaza identitatile partenerilor de dialog, ne intereseaza parerile, ideile tuturor indiferent din ce categorie este (parinte, elev, profesor). Sa stiti ca atunci cand ne adunam, discutam despre comentariile de pe blog, pagina de Facebook. Parerile voastre conteaza pentru noi si, sa stiti, ca luptam sa le punem in practica - bineinteles dupa o analiza atenta din toate punctele de vedere (legislativ, practic, util etc.) -

      Ștergere

Comentariile nu sunt moderate si oricine poate posta. Va rugam pe cat posibil sa va semnati mesajele. Pentru aceasta folositi optiunea Nume/url, unde puteti completa doar sectiunea nume.Comentariile neadecvate vor fi sterse.